WATERTANDEN, HOE ETEN JE LEVEN VORMGEEFT

 

a book about the role of food in different phases of people’s life.
_
Concept, graphic design and photography,
with Karlijn Souren and Renske de Greef

With reportages and interviews van Britt Stubbe, drawings from Koen Taselaar and recipes from Janneke Vreugdenhil.
_
The book ‘Watertanden’ was released by the publisher Arbeiderspers on September 27 in Mediamatic Amsterdam, and is now to be bought on various dutch bookshops, or online. For more information see projectwatertanden.nl (in dutch – sorry!).

ZO’N BOEK HEB JE NOG NOOIT GEGETEN.
ZIE DE TRAILER

Het boek Watertanden gaat over de sociale kant van eten: we doen het elke dag, maar eigenlijk staan we weinig stil bij de rituelen, bij de manier waarop het ons leven beïnvloedt en hoe het onze identiteit bepaalt. Dit boek toont die kant, op een creatieve, lichtvoetige en nieuwsgierige manier.

De vijf hoofdstukken in het boek representeren ieder een eetfase. In elk van deze fases staan we weer in een andere relatie tot eten: jongeren staan ‘s nachts in de rij voor een dürüm gedrenkt in knoflooksaus. Bij volwassenen met een fulltime baan komen de ontbijtbesprekingen en snelle computerhappen om de hoek kijken. En ouderen in een verzorgingshuis kunnen vaak voor het eerst in jaren niet meer zelf bepalen wat ze eten.

We nemen je mee op een culinaire reis. Van een crèche naar een Delfts studentenhuis met maar liefst 19 inwoners. Van een chique zakendiner naar de Gooische huiskamer van een verzorgingshuis. Experts op het gebied van voeding, marketing en psychologie beantwoorden de vragen die we hierbij zijn tegenkomen.

Vervolgens hebben we onderzocht hoe we kunnen inspelen op die verschillende eetbehoeftes. Waar kan het leuker, mooier of handiger? Met nieuwe concepten willen we hierop reageren. Van alle ontwerpen hebben we prototypes gemaakt.

Het is een boek voor iedereen. Waarin je uren kan lezen, even snel iets kan opzoeken of waar je doorheen bladert en foto’s kijkt. Het is een boek vol weetjes, sfeerschetsen, verhalen, ideeën en ontwerpen. De surrealistische eet-sprookjes tussen elk hoofdstuk in vertegenwoordigen de mythische kant van eten, en de manier waarop eten de fantasie prikkelt.


Technische gegevens:

Uitgeverij: De Arbeiderspers
Omvang: 288 pag.
Omslag: hardcover
Prijs: €24,95
ISBN: 978 90 295 8610 8

Colofon:
Bedacht door: Andreia Costa, Renske de Greef en Karlijn Souren
Tekst en sprookjes: Renske de Greef
Interviews en reportages: Britt Stubbe
Ontwerpen: Karlijn Souren en Andreia Costa
Fotografie en grafische vormgeving: Andreia Costa
Tekeningen sprookjes: Koen Taselaar
Fonts: FF Milo en FF Quadraat
Recepten: Janneke Vreugdenhil

Omslag:
Foto: Merlijn Doomernik
Visagie: Ellen van Exter
Styling: Natasa Heydra
Kleding: Jutka & Riska
Accessoires: Kookpunt Rotterdam, Foekje Fleur, String Gardens

Volg meer op FACEBOOK en TWITTER

_

PERS

BOUILLON!
NAJAAR 2012

Recensie WJ

‘Soms komen er boeken uit die je graag zelf gemaakt zou willen hebben. Jaloers en nieuwsgierig blader ik er doorheen. Het gaat over eten en leven. Van baby, via student, naar oud van dag. Met tussendoor allerlei ter zake doende info. Over vet eten, over zuipen en nachtbraken en wijn bij het eten. Over wat nou gezond is, op welk moment van de dag. En tussendoor veel foto’s en die fascinerende, bijna mystieke sprookjes. Ook leuk zijn de receptroutekaart om te fietsen, de boodschappen-locaties en de winkelwagentjes. Raar genoeg echode één zin lang na: als we elke dag een zakje pinda’s zouden eten zoals ze die in het vliegtuig uitdelen, kwamen we per jaar acht kilo aan. En er was nog een rare: drink alcohol waar het vaker gedronken wordt, thuis of in het café, dat remt de effecten. Maar dus niet op kantoor. Leuk, spannend, onderhoudend en inspirerend boek van de dames Andreia Costa (foto’s en vormgeving), Renske de Greef (tekst en sprookjes) en Karlijn Souren (ontwerp en onderzoek). (WJ)’

BouillonMagazine.nl

_

VANDAAG DE DAG
Uitzending van 1 oktober > zie

(na 10 minuten begint Renske’s interview)

Zie meer op Watertanden.

Het boek Watertanden is in de boekhandels te kopen en overal online te bestellen, bijvoorbeeld:
Uitgeverij De Arbeiderspers

Bol.com

Athenaeum Boekhandel

Selexyz