REISGIDS NAAR HUIS

HANDBOEK VOOR OUDERS VAN TE VROEG GEBOREN KINDEREN
(‘Guidebook to go home: a manual for parents of premature children’)
_
Book
_
Graphic design
with Tymen Cieraad

(only in dutch – sorry!)

In Nederland wordt jaarlijks acht procent van alle kinderen te vroeg geboren, ofwel voor de 37ste zwangerschapsweek. Omgerekend naar het aantal geboorten zijn dit zo’n 13.000 kinderen per jaar. Omdat er zoveel komt kijken bij een vroeggeboorte en er weinig tijd is om alles uit te leggen – maar iedereen daar wel veel behoefte aan heeft – is dit boek ontstaan. Het boek geeft op een toegankelijke manier inzage in de specialistische medische processen die het kind doormaakt en biedt steun aan ouders. Die voelen zich vaak machteloos en hopen dat het kind ook buiten de baarmoeder groeit en sterker wordt.

Na de eerste fase in het ziekenhuis kijken we verder, naar de voorzichtige periode thuis en de verdere ontwikkeling van het kind. We geven tips voor de verzorging van de baby en delen ervaringen uit de praktijk voor kinderen tot vier jaar. Deels is de informatie gebaseerd op wetenschap en professionele adviezen, met een breed spectrum aan specialisten die een bijdrage hebben geleverd aan het boek. Daarnaast hebben we ouders van te vroeg geboren kinderen geïnterviewd, om hun waardevolle verhalen inspirerend en herkenbaar te laten zijn voor iedereen in deze situatie.

Ouders, verzorgers, kinderprofessionals, zorginstellingen, werkgevers, vrienden en verwanten: neem dit boek ter hand als een kind in de omgeving te vroeg wordt geboren. Begrip voor de situatie en kennis over de gevolgen van een vroeggeboorte helpen het gezin, en geven het kind de kans te groeien in het eigen tempo.

 

Projectteam:
Angelique Hoffmann-Haringsma: Neonatoloog/kinderarts, Sint-Franciscus Gasthuis Rotterdam
Liduine Schönau: Medisch Maatschappelijk Werker, Sint-Franciscus Gasthuis Rotterdam
Annemieke Kok: NIDCAP deskundig/neonatologie verpleegkundig, Sint-Franciscus Gasthuis Rotterdam
Zita Bebenroth: Tekstschrijver/redacteur
Laura van Mourik: Tekstschrijver/interviewer
Andreia Costa & Tymen Cieraad: Grafisch ontwerp, beeldredactie
Hanneke Siemensma: Illustraties
Uitgever: Trichis
Met inbreng van specialisten zoals een fysiotherapeut, ergotherapeut, psycholoog, en diëtist – allen zeer ervaren en/of werkzaam op de afdeling neonatologie – worden de hoofdstukken ingevuld.
_
The book ‘Reisgids naar huis’ will be released on November 17th in Blijdorp – the zoo in Rotterdam, and will be then available in different dutch bookshops and online. More information asap!